Induló utas

A Bécsi Repülőtérről indul

1.) A Bécsi Repülőtérre vezető út

A repülőtérre különféle módon érkezhet:

 

AUTÓVAL

Cím: Flughafen Wien, Einfahrtsstraße, 1300 Wien-Flughafen
Koordináták: N 48◦7’29”, E 16◦33’27”
 
Arrival to Vienna Airport

1. A megfelelő parkoló (indulási szint)

Az alábbi parkolási leghetsőgégek igénybe-vételét ajánljuk attól függően, hogy melyik becsekkolási területen jelentkezik be:

Az 1 és az 1A terminálhoz a 3. parkolóház (koordináták: N 48° 07’ 21’’, E 16° 33’ 36’’) biztosít tökéletes parkolási lehetőséget. A terminálok területére a 2. parkolóház-szinten keresztül, az időjárási viszontagságokkal szemben védetten juthat el.
Access to multi-storey car park 3

A 3. terminál tekintetében a  4. parkolóház (koordináták: N 48° 07’ 21’’, E 16° 33’ 36’’) igénybevételét ajánljuk. Menjen az érkezési oldalra, és a NH Hotel után forduljon balra.

Access to multi-storey car park 4

A 4. parkolóházba az indulási szinten keresztül is eljuthat. Bejárata közvetlenül a 3. terminállal szemben, a baloldalon található.

Access to multi-storey car park 4
A 4. parkolóház felvonóival feljuthat a 3. szintre, onnan pedig egy hídon keresztül juthat a 3. terminálra. Ezen kívül a -1 szint időjárásvédett utasalagútján keresztül is eljuthat a becsekkoláshoz.

Alternatív megoldásként a C parkolóházban (koordináták: N 48° 07' 23'', E 16° 33' 59'') is parkolhat, teljesen mindegy, függetlenül attól, hogy hol csekkol be. A becsekkoláshoz vezető csapadékvédett bejáró az -1. parkolóház-szintről vezet be.
Access to car park C
Paying machine

2. Parkolójegy megőrzése

A parkolóhoz vagy a parkolóház bejárati sorompójánál parkolójegyet kap, amit a parkoló elhagyásáig meg kell őriznie. A parkolási lehetőségek használati díjait parkolásidíj-jegyzékünk tartalmazza. A parkolási díjat a bejáratnál, a parkolóhelynél, vagy éppen a parkolóházban kapott parkolójeggyel, az adott parkolóhely automata pénztáránál, a 4. parkolóház pénztárablakánál (egész nap nyitva), vagy közvetlenül a kijárati oszlopokon, hitelkártyával (American Express, Diners Club, MasterCard, Visa), osztrák bankkártyával, vagy parkolási értékkártyával fizetheti ki.

TAXIVAL

Ha taxival érkezik a repülőtérre, akkor nyugodtan kiszállhat akár közvetlenül a saját termináljánál is. Kéje meg a taxisofőrjét, hogy légijáratától függően az 1 terminálnál, az 1A terminálnál, vagy a 3 terminálnál tegye ki. Lehetőleg még a repülőtérre való elindulás előtt érdeklődje meg, hogy melyik becsekkolási területre kell mennie! Ebben a Check-in Finder nyújt segítséget.

 

Get out at your check-in area

BUSSZAL

1. A repülőtérre közlekedő buszok
Használjon tömegközlekedési útvonaltervezőt (ilyen pl. a Scotty (az ÖBB menetrendi tájékoztatója), de a honlapunkon található buszinformációból is megtudhatja, hogy melyik buszok mennek a repülőtérre.

2. A repülőtér buszpályaudvara

A buszpályaudvar közvetlenül a repülőtér érkezési csarnoka előtt található.

Az érkezési csarnok előtti buszmegállók

Bus platforms

3. A becsekkoláshoz vezetző út

Ha a 3. terminálon csekkol be, akkor a buszpályaudvarról a jelzett gyalogutakon keresztül menjen az érkezési csarnokba, és a két mozgólépcső vagy a három felvonó egyikével menjen az 1. szinten lévő indulási szintre. Amennyiben az 1 vagy az 1A terminálhoz kell mennie, úgy a buszból való kiszállást követően menjen el az épület mentén jobbra és kövesse az irányítórendszer tábláit.
Ways to check-in areas

VONATTAL (villamos/ City Airport Train

1.  A repülőtérre közlekedő vonatok

Használjon tömegközlekedési útvonaltervezőt, pl.: Scotty (az ÖBB menetrendi tájékoztatója), vagy villamos- ill. City Airport Train menetrendi tájékoztatót (honlapunkon elérhető). Segítségükkel könnyedén megtudhatja, hogy mikor melyik vonat megy a repülőtérre.
 

2.  A repülőtéri pályaudvar

A pályaudvar a -2 szinten található.
 

3.  A becsekkoláshoz vezető út

A vonatból kiszállva a feljárón, a lifttel vagy éppen a mozgólépcsőn menjen fel egy szintet. A -1 szintre megérkezve kövesse az irányítórendszer tábláit. A 3. terminált a két mozgólépcső egyikével vagy a három lift egyikével, az érkezési szinten keresztül érheti el.
Amennyiben az 1 vagy 1A terminálhoz kell mennie, úgy kövesse az 1 és az 1A terminál irányába vezető irányítórendszert és mozgólépcsővel menjen a -1 szintre. Ezt követően a felvonóval menjen a 0 szintre, és kövesse az érkezési csarnok felé vezető irányítórendszert. Az érkezési csarnok elől az irányítórendszer ezt követően jobbra, az 1 és az 1A terminál irányába vezeti.

 

Ways to check-in areas

2.) Check-in (jegyét beszállókártyára váltják)

Lehetőleg még a repülőtérre indulás előtt tudja meg azt, hogy melyik terminálhoz kell mennie! Ebben a Check-in Finder nyújt segítséget.

A Check-in területén jegyét beszállókátyára váltják. Erre több lehetőség kínálkozik:


Az adott légitársaság repülőtéri Check-in ablakánál

 1. Az indulása előtt kellő időben ki kell érnie a repülőtérre. A következőket javasoljuk:
  - 2 órával korábban a belföldi járatoknál, és a 6 órás repülési időt el nem érő nemzetközi járatoknál
  - 3 óra a hat óra repülési időt meghaladó járatoknál, és a Tel Avivba, New Yorkba és Torontoba induló járatoknál
 2. Légijárattól függően az 1. terminálon, az 1A terminálon vagy a 3. terminálon kell becsekkolnia.
 3. Repülőjegyét adja át az ablak mögötti személyzetnek.
 4. Megkapja beszállókártyáját.

Internetes becsekkolás

Ne vesződjön a repülőtéri sorbanállással, és légitársasága internetes Check-in megoldásával csekkoljon be otthona melegéből. Nyomtassa ki beszállókártyáját, és ezt mutassa be a repülőtéri beszállókártya-ellenőrzésnél. Csomagját előzetesen adja le a légitársaság külön ablakánál. Ez a lehetőség csak meghatározott járatoknál áll rendelkezésre, ezekről közvetlenül légitársaságától kérhet információkat.

 

Wien-Mitte Check-In

Egyes járatoknál CAT-jegy segítségével a Wien-Mitte pályaudvar City Airport Train Terminalján is kényelmesen becsekkolhat.

 1. A Wien-Mitte 8 Check-in ablakának egyikén mutassa be CAT-jegyét.
 2. Repülőjegyét adja át az ablak mögötti személyzetnek.
 3. Megkapja beszállókártyáját.
Légitársaságtól függetlenül az indulás előtt 24 órától 75 percig lehet becsekkolni. A pontos becsekkolási időket légitársaságától tudhatja meg.
A Wien-Mitte becsekkolási lehetőséget felkínáló légitársaságok listáját itt találhatja meg: www.cityairporttrain.com, vagy hívja fel az alábbi telefonszámot: +43-1-25250.

 

A Bécsi Repülőtér Self Check-in automatái

 1. A Check-in automatánál hitel- vagy Miles&More kártyájával, vezetéknevével, foglalási kódjával, vagy útlevele beolvasásával csekkolhat be.
 2. Kövesse az automata utasításait.
 3. Amennyiben csak egyetlen kézipoggyászt visz magával, úgy az automata azt is megmutatja, hogy csomagját melyik csomagfeladónál kell feladnia.
 4. Megkapja beszállójegyét.

Előző esti becsekkolás

Egyes légitársaságok (pl.: Austrian Airlines, NIKI Luftfahrt, Air Berlin, stb.) számtalan járatára már utazása előestéjén is becsekkolhat. Az előző esti becsekkolásról érdeklődjön légitársaságánál.
 

3.) Csomagfeladás

Amennyiben nem csak kézipoggyásszal repül, illetve poggyászát nem adta fel előzetesem a Wien-Mitte állomáson, vagy a repülést megelőző este során, akkor a repülőtéren légitársasága pultjához kell fáradnia, amit közvetlenül a terminálon, vagy a terminált követően találhat meg. Ezt követően kapja meg csomagszalagjait.

Szabadsúly

Szabadsúlynak az a csomagmennyiséget nevezik, amit a légitársaság külön költség nélkül szállít. lehet. A megengedett tömeget, ill. a sfeladható csomagokat megtalálhatja repülőjegyén, vagy megérdeklődheti légitársaságánál is.

Nagyméretű csomag és állatok

Amennyiben nagyméretű csomagot vagy állatot visz magával, úgy légitársaságánál érdeklődje meg az ezzel kapcsolatos költségeket, és tartsa be az alábbiakat:
 1. Nagyméretű csomagját, vagy az állatát niylavántartásba-vétel céljából jelentse be légitársaságánál.
 2. Amennyiben állatot visz magával, úgy légitársaságától egy függőt kap, amit az állatszállító ketrecre kell rögzítenie.
 3. Amennyiben további szabadsúlyt is fel szeretne vinni, úgy légitársasáságtól függően a Check-in/csomagfeladó ablaknál kell becsekkolnia.
 4. Repülőjegyét és szabadsúly-csomagját adja át az ablak mögötti személyzetnek..
 5. Megkapja beszállókártyáját, és a csomagszalagját.
 6. Poggyászával vagy állatával - légijáratától függetlenül - az 1. vagy a 3. terminál becsekkolási területének poggyászkezelő-pultjához kell fáradnia.
 7. Nagycsomagját és állatketrecét adja át az ablak mögötti személyzetnek. Az állatot természetesen nem a csomag-szállítószalag, hanem egy repülőtéri dolgozó viszi el.
 8. Megkapja csomagszalagját.
Vegye figyelembe a megengedett kézipoggyász-méretet. Nem létezik nemzetközi szabvány a kézipoggyászokra. A méretek és tömegek légitársaságtól, osztálytól, és útvonaltól függően eltérőek lehetnek. Az Austrian Airlines esetén a kézipoggyász legnagyobb mérete 55cmx40cmx23cm,súlya pedig legfeljebb 8 kg lehet.


Időben tudakolja meg, hogy mit vihet fel a fedélzetre, és vegye figyelembe a kézipoggyász-biztonsági előírásokat és a tiltott tárgyak jegyzékét is.

 

4.) Beszállókártya-ellenőrzés

Beszállókártyáját adja le ellenőrzésre. Amennyiben a B-, C-, vagy D-kapuhoz kell mennie, úgy menjen az 2. beszállókártya-ellenőrzési.
Amennyiben a G- vagy F-kapuhoz mennie, úgy menjen a 3. beszállókártya-ellenőrzéshez. Itt ellenőrzik beszállókártyáját, és korlátokon keresztül olyan területre léphet be, ahová csak utasok léphetnek be. Amennyiben olyan személy kíséri Önt a beszállókártya-ellenőrzéshez, aki nem utazik Önnel, ill. nincs beszállókártyája, úgy ennek a személynek legkésőbb ebben az időpontban el kell búcsúznia Öntől. Az utasok számára fenntartott területen széleskörű vásárlási- és gasztronómiai kínálat várja.
 

5.) Biztonsági ellenőrzés

A vendégek számára fenntartott területre való belépés előtt át kell esnie egy biztonsági ellenőrzésen is, amelynek során személyét és kézipoggyászát is ellenőrzik. A fémdetektoron való átkelés előtt az utasoknak ki kell rakniuk a náluk lévő fémtárgyakat. Folyadékot legfeljebb 1 literes műanyagzacskóba helyezett 100 ml-es tárolóedényben vihet magával. Ezt a műanyagzacskót a biztonsági ellenőrzzésnél be kell mutatni. Ha olyan országba utazik, amely tagja a schengeni övezetnek, úgy a B és C kapunál, vagy az F kapunál központi biztonsági ellenőrzésen kell részt vennie. Amennyiben schengeni övezeten kívüli országba utazik, úgy a D és G kapuknál központi biztonsági ellenőrzésen, és útlevél-ellenőrzésen kell részt vennie.

Vegye figyelembe a kézipoggyászra vonatkozó biztonsági előírásokat és a tiltott tárgyak listáját. A bébiétel, cumisüveg, folyékony gyógyszerek és ehhez hasonló tárgyak fedélzetre való felviteli feltételeit az engedélyezett tárgyak listájában találhatja meg. Indulás előtt kellő időben tájékozódjon.
 

6.) Útlevél-ellenőrzés (csak schengeni övezeten kívüli országokba utazóknál)

Amennyiben olyan országba utazik, amely nem tagja a schengeni övezetnek, úgy a D és G kapunál útlevélellenőrzésen kell részt vennie. A kapunál be kell mutatnia útlevelét, és beszállókártyáját.
 

7.) Kövesse a repüléssel kapcsolatos információkat

Minden esetben ügyeljen járatával kapcsolatos aktuális információkra. A kapunál elhelyezett kijelzőkön járatának aktuális állapotával kapcsolatos információkat kaphat. Mobiltelefonján megjeleníthető mobil honlapunkon listájában is bármikor megkeresheti az éppen induló járatok listáját. A járatra alternatív megoldásként a Vienna Airport alkalmazással is bejelentkezhet, így az iPhone vagy éppen Android készülékére érkező üzenetekkel folyamatosan naprakész lehet.


Légijáratával kapcsolatban az alábbi információkat jelenítheti meg:

 

Járat állapotaJelentés
gate open„Első felhívás“ - Az utasokat arra szólítják fel, hogy menjenek az indulási folyosójukhoz.
gate changeIndulási folyosó felcserélve. A járat az eredetileg tervezettől eltérő járat-folyosóról indul.
boarding
„Második felhívás“ - Azt a folyamatot jelzi, amelynek során az indulási folyosóról az utast a légijárműhöz viszik.
cancelledA kimenő (Outgoing) repülőt törölték (nem indul).
delayed

Később indul. A terv szerinti indulási időpont eltolódik.


Mit kell tenni akkor, ha nem indul a járata

Menjen légitársasága transzferablakához, és érdeklődje meg a járat átfoglalási lehetőségét. Amennyiben sikerült alternatív járatot foglalnia, úgy érdeklője meg a lényeges repülési információkat (járatszám, idő, kapu) és kövesse az ablak mögötti személy utasításait. Eközben igénybe veheti a széles gasztronómiai és bevásárlási kínálatunkat is. A Bécsi Repülőtér várótermeit használva várakozási idejét nyugodtan, és exkluzív légkörben töltheti el.

 

Indulni szeretne a repülőtérről, de fogyatékossága miatt fokozott segítséget igényel

1.) Segítségigény jelzése

Segítségigényét a légijárat indulását legkésőbb 48 órával megelőzően jelezze utazásszervezőjének, vagy légitársaságának, így kellő időben segítséget tudnak kérni a segítségnyújtó szolgálattól. Adja meg mozgáskorlátozottsága fokát. A saját becslésen alapuló nemzetközi skála hat fokozatot alkalmaz:

 

A mozgáskorlátozottság
Saját becslés
WCHR (wheelchair - ramp)
Az utas rövid távot meg tud tenni, és lépcsőn fel tud menni. A kabinban önállóan mozog, és önállóan megküzd a repülőgép-lépcsőkkel. Segítséget kell biztosítani a repülőgépre/-ről.
WCHS (wheelchair - steps)
Az utas a repülőgép-lépcsőn nem tud fel/ lemenni, de önállóan mozog a kabinban.
WCHC (wheelchair - cabin seat)
passenger is completely immobile and must be accompanied to/from the cabin seat
STCR (stretcher)
Az utas egyáltalán nem tud mozogni, és a kabinüléshez kell vinni, és onnan el is kell hozni.
DEAF
Az utas siket vagy siketnéma.
BLND
Látássérült utas.

2.) A Bécsi Repülőtérre vezető út

Cím: Flughafen Wien, Einfahrtsstraße, A-1300 Wien-Flughafen
Koordináták: N 48°7'29'', E 16°33'27''

 

Arrival to Vienna Airport

Autóval vagy taxival érkezett a repülőtérre? Akkor a kiszálláshoz és a csomagok kipakolásához használja a jelzett ingyenes megállóhelyeket. A rövid időre kiszállókat 3 jelzett várakozóhely várja az 1/1A terminálon és a 3 terminálon. Innen könnyedén elérheti az azonos szinten lévő indulási csarnokot. Onnan érheti el az azonos szinten lévő indulási csarnokot.

Disabled parking spaces

2.1) A megfelelő parkolóház (indulási szint)

A saját gépjárművel rendelkező jogosultak külön mozgáskorlátozott-parkolóinkat is igénybe vehetik.

Becsekkolási termináljától függően az alábbi parkolási lehetőségeket ajánljuk Önnek:

Az 1 és az 1A terminálhoz a 18 akadálymentes parkolóhellyel és 2 szinttel rendelkező 3. parkolóház (koordináták: N 48° 07’ 21’’, E 16° 33’ 36’’) biztosít tökéletes parkolási lehetőséget. A becsekkoláshoz vezető csapadékvédett bejárat a 2. parkolóház-szintről nyílik.
 
Access to multi-storey car park 3

A 3. terminálhoz a 4. parkolóház (koordináták: N 48° 07' 18'', E 16° 33' 51'') igénybevételét ajánljuk. Menjen az érkezési oldal irányába, és a NH Hotel után forduljon balra. A 0 szinten 16 akadálymentes parkolóhelyet vehet igénybe. Ezen kívül a -1 szint időjárásvédett utasalagútján keresztül is eljuthat a terminálokhoz. A 3. terminálhoz bejáratát a 3. szintről felvonóval is el lehet érni.

Access to multi-storey car park 4

A 4. parkolóházat az indulási szintről is elérheti. A bejáratot a 3 terminálhoz elején, a bal oldalon találhatja meg.

Access to multi-storey car park 4
A 4. parkolóház felvonóival feljuthat a 3. szintre, onnan pedig egy hídon keresztül juthat a 3. terminálra. Ezen kívül a -1 szint időjárásvédett utasalagútján keresztül is eljuthat a becsekkoláshoz.

Termináltól függetlenül igénybe veheti a 39 akadálymentes parkolóhellyel rendelkező  C parkoló (koordináta: N48° 07’ 23’’, E 16° 33’ 59’’) parkolóhelyeit is. A terminálokhoz időjárásvédett módon a -1 szint utasalagútján keresztül juthat el.
Access to car park C
Amennyiben a behajtásnál problémákkal szembesül, úgy a bejárati sorompó hívógombját megnyomva hívja a pénztár-személyzetet, akik a lehető leggyorsabban segíteni fognak Önnek! Figyelem: A pénztárszemélyzet általános segítséget nyújt, de nem vállal szállítást.

(a 1107/2006/EK EU irányelv alapján a légiforgalomban a mozgáskorlátozott személyek (PRM) részére történő segítségnyújtás felelőssége a repülőteret terheli).

2.2) Parkolójegy megőrzése

A parkoló vagy a parkolóház bejárati sorompójánál parkolójegyet kap, amit a parkoló elhagyásáig meg kell őrizni.

Cash desk

50% kedvezményt tartalmazó parkolójegy

A Flughafen Wien AG a fogyatékkal élő személyek parkolási díjaira 50%-os kedvezményt ad a 3 és 4 parkolóházakban, valamint a C parkolóban. A kedvezményt utazásáról visszatérve, a 4. parkolóházban való fizetésnél (24 órán keresztül nyitva) érvényesítheti abban az esetben, ha egyidejűleg leadja az alábbi irat másolatát, ill. bemutatja az alábbi dokumentumot:

 • StVO 29b § szerinti igazolvány, vagy
 • fogyatékkal élők EU-parkolási igazolványa (európai közösség mintája) vagy
 • fogyatékos-igazolvány az alábbi kiegészítő bejegyzéssel: „Tömegközlekedési eszköz használatára tartós egészségkárosodás miatt nem képes“
Ne felejtse el, hogy a kedvezmény nem vonatkozik a K1 (indulási szint) és a K3 (érkezési szint) rövid idejű parkolóra.

3.) A mobilitási szolgálat megtalálása (3. terminál)

Az indulási szinten menjen a  3 terminálhoz mobilitássegítő-ablakához, vagy légitársasága becsekkolóhelyéhez.

 

4.) Minden mást megold a repülőtér-személyzet

A repülőtéri mobilitás-segítő szolgálat elhozza, és minden ezt követően mindent megtesz, amire Önnek egyáltalán szüksége van.